В Україні професійних водіїв зобов’яжуть пройти спеціальні курси

Якщо документ не зустріне жорсткої протидії з боку представників ринку, а також інших держорганів, прийняти його можуть вже через місяць.

У чому суть

Свої ідеї чиновники пояснюють прагненням зменшити аварійність на українських дорогах. Особливо з участю громадського транспорту. При цьому у відомстві посилаються на якісь «офіційні дані, згідно з якими близько 85% ДТП з участю комерційного транспорту відбувається через помилки водіїв або порушення ними законодавства.

Водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення, повинні підтверджувати свою компетентність закордоном або в єдиному акредитованому українському навчальному центрі «НКЦ АсМАП». Але для їх колег в Україні подібних вимог на даний момент немає.

Спираючись на європейський досвід, чиновники мають намір запустити в країні нову екзаменаційну систему і мережу навчальних центрів. З тим, щоб почати видавати водіям спеціальні картки, що підтверджують їх професіоналізм. Термін дії пластикових посвідчень, зовні схожих на звичайні водійські права, складе 5 років. По його закінченні драйвер повинен буде пройти курси повторно і отримати нове посвідчення.