З 2022 року автовиробників зобов’яжуть встановлювати “чорні ящики”

Починаючи з 2022 року всіх європейських автовиробників зобов’яжуть оснащувати нові машини прогресивними системами безпеки. Таким чином чиновники планують зменшити кількість ДТП та «захистити пасажирів, пішоходів і велосипедистів», – йдеться в прес-релізі Єврокомісії.

Зокрема, чиновники мають намір вимагати встановлювати в машинах системи запобігання сонливості, зниження уваги водія (наприклад, якщо той почне розмовляти по телефону), а також розпізнавання стану алкогольного сп’яніння. Крім того, авто доведеться обладнати технологіями «інтелектуальної допомоги» в дотриманні швидкісного режиму, утримання смуги і екстреного гальмування.

Плюс до цього, в машинах почнуть встановлювати чорні ящики – системи збору інформації з різних датчиків, які допоможуть у разі ДТП з’ясувати причини події.

Багато компаній вже зараз вбудовують такі рішення в свої новинки. Правда, найчастіше тільки в моделі преміум-класу або в «нафаршировані» версії менш дорогих авто.

Але з 2022 року, якщо Рада ЄС і Європарламент затвердить нові вимоги, мікроавтобуси і легкові автомобілі доведеться оснащувати новими системами вже в базовій комплектації, а автобуси та вантажівки – додатково технологіями поліпшення огляду, усунення «сліпих зон» та виявлення велосипедистів і пішоходів.

Ініціатори проекту переконані, що імплементація вимог зробить справжню революцію в світі авто. І порівнюють її з введенням півстоліття тому зобов’язання встановлювати у всі машини ремені безпеки.