Власникам євроблях продовжили пільги

Що ближче було до виборів, то більш поступливими ставали депутати. Під час ухвалення закону щодо розмитнення так званих «євроблях» нардепи заявляли, що в жодному разі не будуть продовжувати пільговий період. Але як відомо, слово нардепів вартує зовсім мало.

Днями вони ухвалили закон, згідно з яким відтермінували запровадження штрафів за перевищення терміну перебування в Україні транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Адже вже з 24 травня мали набрати сили нові санкції щодо відповідальності за порушення строків та вимог митних режимів. Зокрема, як повідомили в Чернівецькій митниці ДФС, при перевищенні строків перебування транспортних засобів особистого користування у митному режимі транзиту або тимчасового ввезення на більше, ніж 30 діб, власнику такого автомобіля загрожує штраф розміром 170 тисяч гривень або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду (за перевищення терміну від 10 до 20 діб встановлюється штраф розміром 8 500 гривень, від 20 до 30 діб — 85 000 гривень, на понад 30 діб — 170 000 гривень).

При перевищенні строків перебування транспортних засобів особистого користування у митному режимі транзиту або тимчасового ввезення на більше, ніж 30 діб, власнику такого автомобіля загрожує штраф розміром 170 тисяч гривень або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду (за перевищення терміну від 10 до 20 діб встановлюється штраф розміром 8 500 гривень, від 20 до 30 діб — 85 000 гривень, на понад 30 діб — 170 000 гривень).

— У документі є норма про відтермінування набуття чинності закону на 90 днів. Не через 180 днів, а через 270 днів. Таким чином 24 серпня набуде чинності закон, який накладатиме штраф за порушення митного режиму, в якому перебувають авто на іноземній реєстрації, — сказала голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. – Також документ містить поправки, якими дозволяється зберігати паливо на землі будь-якого цільового призначення. З 1 липня запрацює система електронного адміністрування палива, відповідно до якої будь-яка бочка, яка заправляє трактори в полі, повинна стояти на землі спеціального призначення. У жодного аграрія немає оформленого документа, щоб місце під бочкою називалося енергетичною землею. Тому ми говоримо, що на землі будь-якого цільового призначення.

Відповідно всі аграрії з 1 липня постануть перед фактом штрафів за порушення.

Відверто кажучи, наразі в Україні, переважно, залишилися автомобілі, які ніхто і так не планує розмитнювати. Бо хто хотів це зробити, то у них були три місяці для пільгового 50-відсоткового розмитнення (до 23 лютого).

Як повідомили нам у Чернівецькій митниці ДФС, за ці три місяці в Чернівецькій області було розмитнено лише 241 таких авто (на суму майже 22,2 мільйона гривень), тоді як під час пільгового періоду їх були чи не сотні на день.

— Розмитнив авто саме до завершення пільгового 50-відсоткового періоду. Грошей не вистачало, тому довелося їх взяти в борг. Але це все одно було вигідніше, аніж розмитнювати зараз, — зізнається власник колишньої «євробляхи» Микола. – Якщо у людей не було грошей чи бажання тоді це зробити, то їм ці додаткові три місяці нічого не дадуть. Адже сплатити вже доведеться повну митну вартість. В чому тоді сенс? Навіщо було тягнути до останнього? Можливо, сподіваються, що новий президент скасує цей закон.

Очевидно, що, окрім самого бажання власників «євроблях», величезну роль у продовженні терміну розмитнення зіграли ті, хто стоїть за усіма цими процесами. Адже саме вони заробляли мільярди на ввезенні таких авто, а потім ще величезні кошти для їхньої легалізації.

— Євробляхарям дали можливість на розмитнення ще 90 днів. Я принципово не лізу в політику і нічого не розумію. Хто насправді «кришував» схему євроблях? Хто і скільки заробив на цій схемі? Адже за ввезення 1 «бляхи» бляхобізнесмени брали від 1 до 1,5 тис євро! Хто заробить на продовженні схеми? Адже за підготовку документів на розмитнення «блях» бляхобізнесмени беруть від 500 євро і нині? Кому це вигідно і скільки ще ошукані «бляхарі» принесуть у кишені? Я не знаю! – каже генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко.

Окрім того, наближаються вибори до парламенту і так званий рух «євробляхарів» може або сам спробувати свої сили, або долучитися до якоїсь політичної сили. Особливо до тих, хто пообіцяє взагалі безкоштовне розмитнення.