Первинний ринок вживаних автомобілів в Україні оживає

Одночасно на вторинному – особливого пожвавлення не спостерігаємо
Одним із індикаторів пожвавлення стану економіки, поліпшення фінансового забезпечення людей є їхня можливість витрачати кошти, зокрема не на товари першої необхідності, а на автомобілі. Бо якщо людина має можливість витратити певну суму на купівлю авто – то про якесь «зубожіння» говорити не випадає.

Але цей ринок також розвивається нерівномірно. Під час буму на так звані «євробляхи», які масово ввозили в Україну, саме вони формували пропозицію всередині держави, а продажі розмитнених авто практично взагалі припинились. Зараз же ситуація дещо інша.

250 тисяч авто за пів року
В Україні існує так званий первинний ринок вживаних автомобілів. Транспорт імпортують з-за кордону та продають в Україні. Інколи такі автомобілі могли мати лише одного господаря, а деколи – поїздити Європою лише кілька місяців.

Наприклад, у червні українці зареєстрували 19,2 тисячі імпортованих легкових автомобілів з пробігом. Попри те, що це найнижчий показник з початку поточного року, така кількість реєстрацій перевершила результат торішнього червня у 2,2 раза.

Загалом обсяг продажу вживаних автомобілів на первинному ринку, який формується внаслідок імпортних поставок, в Україні в січні–червні 2019 року, порівняно з аналогічним періодом 2018 року, зріс у 6 разів і становить 250,1 тисячі авто, повідомила прес-служба асоціації «Укравтопром».

Найпопулярнішим є «народне авто»
За підсумками першого півріччя 2019 року, ТОП-5 марок легкових машин, які змінили іноземних власників на українських, виглядає так: «Volkswagen» — 48 793 штук; «Opel» — 24 414 штук; «Audi» — 19 072 штук; «Renault» — 18 822 штук; «Skoda» — 17 766 штук.

Зазначається, що найбільшу частку в реєстраціях старих іномарок становлять автомобілі віком від 5 до 10 років — 46%.

— Машини, яким понад 10 років, охопили 35% червневого ринку ввезених з-за кордону легкових з пробігом. Решта 19% припали на авто до 5 років, — йдеться у повідомленні. — Найпопулярнішою маркою серед імпортного «секонд-хенду» залишається «Volkswagen» з показником 2 960 авто.

Другою за популярністю стала «Skoda», 1 742 автомобілі, які поміняли свої іноземні номери на українські. На третьому місці «Renault» з результатом 1588 авто. Автомобілі марки «Ford» обрали 1 393 особи — і це четвертий результат на первинному ринку легкових авто, що були в експлуатації. Замикає п’ятірку лідерів «Opel» — 1 321 штука.

Але якщо за пів року в Україну ввезли та продали 250 тисяч автомобілів, то за весь 2018 рік – майже 117 тисяч, і цей показник удвічі більший. За 2017 рік.

Вторинний ринок просідає
Щодо вторинного ринку, коли автомобіль уже всередині країни змінює власника, то тут ситуація не найкраща. Авторинок завмер, хоча саме зараз сезон, коли продажі мали би пожвавитися. Люди в очікуванні, бо не знають, які будуть дії нової команди щодо так званих «євроблях», а також що чекати з розмитненням загалом (сподіваються, що ставки на розмитнення зменшать).

— Сьогодні реально погано продаються усі сегменти авто – від найдешевших до найдорожчих. Люди приходять на ринок, приглядають, прицінюються, але не поспішають купувати. Часом намагаються збити ціну мало не на 30-40%. Але на це практично ніхто не йде, — розповідає автоперекупник Микола Руднік. – Реально зараз мають попит запчастини, колеса та витритні матеріали.

Звісно, продажі є, але навіть порівняно з минулими роками – вони суттєво просіли. Найбільшим популярні «Volkswagen», «Mercedes» та, як не дивно, «французи» — «Renault» та «Peugeot».

Електрокарів побільшало
Світова тенденція засвідчує, що кількість електромобілів на дорогах невпинно зростає. Особливо цьому сприяє зростання цін на пальне та конкуренція між автовиробниками.

Наприклад, за пів року українці придбали і зареєстрували 3185 автомобілів, що працюють тільки на електротязі, з них 2964 легкових і 221 комерційний.

Порівняно з аналогічним періодом 2028 року попит на електромобілі в Україні зріс на 58%, повідомляє Укравтопром.

Однак левову частку (91%) первинного ринку електромобілів сформували машини, що були в експлуатації.

Лідером у частині легкових електрокарів залишається «Nissan Leaf». З січня по червень 1550 автомобілів цієї моделі отримали українські номери.

На другому місці «Tesla Model S», у заліку якої 253 реєстрації.

Третім за популярністю став «BMW i3» з результатом 189 авто.

Електромобіль «FIAT 500e» обрали 135 українців – і це четвертий результат.

Замикає п’ятірку найпопулярніших електромобілів на українському ринку «Renault Zoe» – 134 шт.

У комерційному сегменті кращий результат у «RENAULT Kangoo Z.E.» – 206 реєстрацій за пів року.

Зарядок вистачає не усім
Торік в Україні продали рекордну кількість електромобілів. Експерти прогнозують, що 2019 року ситуація може ще поліпшитися. Багато що залежатиме не тільки від ціни електрокарів, а й від інфраструктури для них, і в першу чергу, від кількості зарядних станцій.

Власнику електромобіля не потрібно хвилюватися, якщо він знає, що може будь-коли підзарядити батарею свого «залізного коня». На жаль, в Україні інфраструктура для машин з електричною установкою поки що погано розвинена.

У нашій країні зараз є 1 773 громадські зарядні станції з 3 685 точками підключення для електромобілів. Крім того, існує близько 300 побутових чи з обмеженим доступом станцій. Їхня загальна чисельність – 2 054 станції з 4 069 точками підключення.

Як правильно торгуватися, щоби «збити» ціну на вживане авто
Експерти відзначають, що багато автомобілістів при покупці вживаних авто не звертають уваги на ті, що ставали учасниками ДТП, хоча аварії бувають різних масштабів.

Зокрема, нерідко машини, що потрапили в незначні аварії, можна придбати за нижчою ціною. Наприклад, приводом поторгуватися виступають забарвлені деталі кузова чи «пом’ятий» бампер.

Продаючи вживаний транспорт, колишні власники часто «скручують» пробіг, але якщо зовнішній стан моделі вказує, що вона проїхала більше, можна теж спробувати «збити» вартість.

Відсутність діагностичної карти теж є причиною для спроби знизити цінник, адже не виключено, що в усьому винна наявність серйозних проблем, а не те, що машиною ніхто не користувався.

Допомогти збити ціну дозволить також те, що покупець візьме з собою готівку на огляд.

Можна вивчити «історію хвороби» конкретної моделі і на що скаржаться власники, щоб враховувати це при перевірці працездатності транспорту.

ВАРТО ЗНАТИ: Коли вирішив їхати за кордон на власному авто
Поїздка на автомобілі за кордон – це один із найзручніших способів подорожувати, який дозволяє бути максимально незалежним у виборі часу та маршруту. Проте, щоб мандрівка вдалася, необхідно заздалегідь підготувати документи, у тому числі і на автомобіль.

Які документи необхідно мати при перетині кордону на автомобілі?

Перед виїздом потурбуйтесь про наявність таких документів:

— національне посвідчення водія, видане після 2011 року, або міжнародне (для країн, на території яких можна керувати транспортним засобом лише за наявності міжнародного посвідчення водія).

— свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

— розпізнавальний знак України на автомобілі;

— державний номерний знак на автомобілі;

— «Зелена карта» (договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів).

Як повідомили у Регіональному сервісному центрі МВС України в Чернівецькій області, міжнародні посвідчення видають у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС на підставі національного посвідчення водія. Для отримання (обміну) міжнародного посвідчення водія необхідно звернутись до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС, надати адміністратору оригінал водійського посвідчення, паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом треба надати довідку про реєстрацію місця проживання особи), паспорт громадянина України для виїзду за кордон та фотокартка. Документ видають до 5 робочих днів з часу подання пакета документів. Видача (обмін) міжнародного посвідчення водія здійснюється без складання іспитів. Термін дії міжнародного водійського посвідчення – 3 роки, але не більше строку дії національного посвідчення водія.