Перевірити автомобіль перед покупкою

Згідно з офіційною статистикою правоохоронних органів, щороку в цивільний оборот потрапляють тисячі викрадених автомобілів. Крім того, маса транспортних засобів, які спритно продають шахраї, виявляється в заставі, арешті і т.д. Все це накладає негативний відбиток на довірливість відносин між продавцем і покупцем, люди все частіше намагаються убезпечити себе від придбання «кота в мішку». У даній статті ми більш детально поговоримо про те, як перевірити автомобіль перед покупкою на юридичну чистоту, щоб бути впевненим у правильності свого вибору.

Щоб не нарватися на «двійника»
За зведеннями МВС України, щорічно угону піддається близько 2 тис. автомобілів, лише в Києві, до цього на додачу величезна кількість машин стає здобиччю злочинців на території Західної Європи. Все це добро осідає поруч з нами, жертвами аферистів стають звичайні люди, нічого про це не підозрюють. А сам процес перекидання краденого автотранспорту вельми простий. Спершу машину викрадають, ховають в якісь гаражі і перебивають номери. Змінюється VIN-код, номера шасі, кузова, мотора. Під ці дані виготовляється, нібито по втраті, нові документи. У підсумку отримуємо два абсолютно однакових автомобіля, тільки один легальний, а другий – «перевертень» або «двійник».

Продавець зазвичай розуміє, що радість володіння таким екземпляром може закінчитися дуже швидко – на першому ж посту ДАІ. Тому на подібні пропозиції діють унікальні знижки, відчутно підсолоджуючі ситуацію і змушують довірливу ​​людину клюнути на наживку. У результаті гроші віддані, на руках проблемна машина з підробленими документами та довіреність, яка, рівним рахунком, нічого не значить. Довести свою правоту і повернути кровно зароблені зазвичай виявляється недосяжною метою. Але можна попередити такий хід подій.

На допомогу тут стане база ДАІ, в яку регулярно вносяться дані про угони і розшукувані авто. Перевірити юридичну чистоту тут дуже легко. Досить під’їхати з продавцем на будь-який пост Державтоінспекції і ввічливо попросити «просвітити» машину по базі. Якщо ж власник відмовляється це влаштувати, то краще уникнути такої угоди.

Коли машина в заставі
Ще одна проблема – заставні автомобілі. За даними Frank Research Group, в Україні зареєстровано близько 23 тис. діючих автокредитів, при цьому близько 5% закладених транспортних засобів перепродується шахраями. Навіть якщо банк відібрав ПТЗ, завжди можна заявити про його зникнення і отримати новий документ з відміткою «Копія». Щоб не опинитися в ситуації, коли придбана машина, насправді, числиться в банківській заставі, і угода недійсна, необхідно все ретельно перевіряти.

Зробити це можна легко – шляхом отримання довідки у будь-якого нотаріуса. На сьогоднішній день запущений в роботу єдиний реєстр заставних авто, що дозволяє без проблем і за невелику плату дізнатися правду в найкоротші терміни. Попросіть надати цю довідку продавця. Якщо він не проти, але відтягує момент, візьміть ініціативу в свої руки, зайдіть в нотаріальну контору разом. При негативній реакції власника вірити йому не варто. Багато людей живуть за рахунок грошей, отриманих від прокрутки митних угод. Це аферисти, і вони всіляко намагатимуться вплинути на ваше бажання дізнатися правду. Але правда одна – в реєстрах і в експертизі.

Покупка в салоні
Ряд людей негативно ставиться до покупки старих машин в спеціалізованих салонах, мотивуючи це, насамперед, завищеними цінами. Можливо, деяка націнка в певних випадках і є, якщо порівнювати ситуацію з автобазаром, де часом везе знайти відверто доступні варіанти. Але ж і ризики при покупці з рук значно більше. А в разі оформлення покупки в салоні угода набуває максимальну чистоту. Ці автомобілі в обов’язковому порядку перевіряються експертом на предмет підміни номерів, документів та ін. Компанії, яка знаходиться у всіх на виду кожен день, немає резону плямувати свою репутацію «темними» екземплярами. Тому є сенс звернути свою увагу на такий варіант, адже перевірити салонну машину набагато простіше і зручніше, причому робиться все на місці.

Дотримуючись наведені тут рекомендації, ви не станете власником автомобіля з сумнівним походженням. Це гарантовано заощадить ваші нерви, гроші і час. Завжди потрібно пам’ятати мудрість: «Довіряй та перевіряй!».

А на відео рекомендації по огляду автомобіля перед покупкою.