Як зареєструвати мопед або скутер

Мопеди та скутери в Україні підлягають обов’язковій державній реестрацї, хоча багато власників такої техніки вимоги держави ігнорує.

Справа в тім, що до 2010 року реєстрація мопедів та скутерів не була обов’язковою. Також для керування такою технікою не потрібне було посвідченні водія.

З тих пір минуло вже маже 10 років, але переважна частина мопедів та скутерів так і не були зареєстровані. Багато хто і досі їх використовує без номерів та свідоцва про реєстрацію.

Натомість водії мопедів користуються так званим “талоном” – документом, що підтверджує факт покупки скутера до 2010 року. Поліція в такому випадку може притягти до відповідальності за відсутність реєстрації, проте на штрафмайданчик скутер або мопед не заберуть, оскільки є документ, що підтверджує право власності.

У випадку зі старою технікою, яка коштує дешевше бюджетного смартфону (250-300 доларів), переважна більшість власників не переймається – просто їздить без реєстрації, лише “по талону”.

А ось з новою технікою ситуація складніша. Нові мопеди та скутери потрібно реєструвати, бо вони не можуть бути випущені до 2010 року і схема з “талоном” для них не підходить.

Для реєстрації нового мопеда або скутера потрібно мати з собою:

Паспорт громадянина України
Індивідуальний податковий номер
Документи що підтверджують правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення
Сертифікат відповідності транспортного засобу

Вартість реєстрації для мопедів або окремих їх агрегатів становить (із видачею номерного знака) орієнтовно 330 грн.:
З них послуга — 54,83 грн; державний номерний знак — орієнтовно 48 грн; бланк свідоцтва — 219 грн.