Як закрити відколи на капоті?

Всі автолюбителі з особистого досвіду знають, що уникнути дрібних пошкоджень фарби і лаку кузова практично неможливо. Частково допомогти здатна захисна, так звана «антигравійна», плівка, але перш ніж її наклеїти, необхідно розібратися, як прибрати відколи на капоті, які вже з’явилися. Так що розберемо цю проблему, окресливши план дій як для серйозних пошкоджень лакофарбового покриття, так і при малопомітних «точках» на глянці капота.

Поверхневі ушкодження ЛКП
Спершу розглянемо той випадок, коли відколи неглибокі, зачіпають лише верхній шар лаку і, можливо, заводську фарбу, поверхню грунту. Як правило, це важко помічається з відстані більше 5 метрів точки на кузові, часто вони відрізняються від основного фону більш світлим або темним відтінком грунтового покриття. Така ситуація в будь-якому випадку вимагає втручання, так як, по-перше, відколи псують зовнішній вигляд автомобіля, і, по-друге, існує ризик ширшого руйнування ЛКП з розкриттям до голого металу. Результат – корозія. Сьогодні різні виробники пропонують на ринку безліч косметичних засобів для догляду за кузовом автотранспорту. Причому купити все це можна і для приватного використання.

Перед тим як закрити відколи, потрібно ретельно зачистити ділянку, що підлягає відновленню, шляхом миття та знежирення. Передбачається, що «клевки» фарби мають незначний діаметр і позбавлені шелушащихся країв. В іншому випадку необхідний більш серйозний перелік заходів. Отже, в каталозі фарб підбираємо необхідний колір. Колеровку можна робити як за номером, вказаним на табличці під капотом, так і «на око» – за допомогою знятої дверцята люка бензобака. За запевненнями виробників серій автокосметики, наприклад Dr.ColorChip, Chipex-ProTeam, з інструментів на даному етапі знадобиться маленький пензлик і кілька серветок.

Точковим нанесенням кошти відбувається видалення сколів, при цьому радять злегка придавлювати фарбу пальцем, щоб вона повністю заповнила простір в місці пошкодження і витіснила повітря. Наступним етапом стає обробка капота спеціальною рідиною, яка видаляє надлишки засохлої фарби і додає поверхні глянцевий блиск. Як варіант, замість рідкої фарби може використовуватися фарбувальний олівець. Власне, це все, розробники таких експрес-комплексів стверджують, що немає необхідності навіть в поліруванні кузова. Але обробка кузовних деталей захисним поліролем за допомогою полірувальної машини все ж рекомендується.

Якщо відколи не відрізняються за кольором, і шар заводської фарби не пошкоджений до грунту, фахівці рекомендують проводити так званий «абразивний» або «відновлюючий» вид полірування. При цьому частково або повністю знімається верхній, пошкоджений, шар лаку по всій площі деталі, після чого наноситься новий шар натомість. Для цього купуються спеціальні полірувальні засоби, але саму роботу реально виконати і в домашніх умовах, озброївшись полировальною машиною.

Оголення металу, лущення фарби і корозія
У разі хардкорного пошкодження ЛКП, при якому спостерігається велике відколювання, відлущування фарби, видно метал кузова або навіть мають місце корозійні процеси, потрібно більш грунтовно підійти до вирішення проблеми. Як правило, причиною такої ситуації стають відколи від каменів на капоті, що не закладені вчасно подряпини до грунту і т.д.

Для відновлення первісного вигляду машини будуть потрібні наступні засоби і інструменти:

наждачний папір P150, P240, P320, P600;
брусок для шліфування;
шпатель;
акрилова шпаклівка;
грунт ;
фарба;
лак.
Почати процес доведеться зі шліфування пошкоджених місць до металу або рівня, де скол закінчується. Тобто в результаті повинна вийти гладка поверхня – НЕ вискоблена виїмка. Для первинного зашкурювання застосовується наждачний папір P150. Фарбу навколо відколу затирати потрібно більш дрібною фракцією – P240. Після цього затерті ділянки шпаклюються тонким шаром автомобільної шпаклівки на акриловій основі. За засихання здійснюється обробка під грунтування «наждачкою» P320. Перед нанесенням грунтового шару абсолютно вся поверхня капота шліфується папером P600. Після висихання грунтовки деталь знову зашкурюють до глянцю із застосуванням «наждачки» P600, змоченою у воді. Тепер прийшов час фарбування і нанесення лаку.

Звичайно, такий варіант видалення сколів більш трудомісткий і, можливо, дорогий, але результат від подібної процедури зазвичай є більш надійним, ніж при локальній дії на пошкоджені місця. Ну а в разі глибоких відколів без перефарбовування капота просто не обійтися.