Як відремонтувати стартер

Уявити собі автомобіль без стартера досить складно. Незважаючи на свої малі габарити, він є важливим компонентом, що відповідає за безперебійну роботу авто. Як і будь-який пристрій, у міру експлуатації, агрегат може прийти в непридатність. І тут, можна або відразу замінити пристрій на новий, або спробувати виконати ремонт стартера своїми руками. В рамках даної статті, ми розберемо це питання більш детально.

Призначення стартера
Що ж являє собою стартер? По суті, це електродвигун короткого періоду дії, використовуваний при запуску звичайного автомобільного двигуна. Оскільки він не розрахований на тривалу роботу, зайве навантаження на нього, як правило, і стає причиною поломки. Виходу з такої ситуації всього два – ремонт стартерів або ж їх повна заміна. Давайте спробуємо «реанімувати» наш пристрій.

Демонтаж агрегату
Схема електричного кола стартераПерш ніж починати ремонт стартера своїми руками, необхідно виконати його демонтаж, проводити який, для більшої зручності і комфорту, рекомендується на оглядовій ямі. Операція проводиться в такій послідовності:

Відключається харчування акумулятора;
Від’єднуються клеми з контактів стартера і шпильок втягуючого реле;
Знімається захист двигуна;
Відкручуються болти, що утримують стартер і знімається сам пристрій.
Для того щоб провести якісний ремонт стартерів, потрібен заряджений по максимуму акумулятор. Суть перевірки стартера від акумулятора полягає в тому, що маса підключається на корпус агрегату, а за допомогою «плюса» діагностується несправність. При з’єднанні «плюса» з контактним болтом на втягуючому реле, воно повинно спрацювати, висунувши Бендикс назовні. При відсутності реакції, елемент потребує заміни.

При контакті клеми з проводом після реле, має запуститися сам стартер, який має однакову будову, як у іномарок, так і у вітчизняних зразків.

якщо цього не відбулося і обертання відсутнє, можна приступати до розбирання і починати ремонт стартерів.

Найбільш часто зустрічаються поломки і способи їх вирішення
Отже , як відремонтувати стартер? Розглянемо найбільш поширені поломки і варіанти їх виправлення:

Ремонт стартерів Реле – для його перевірки пристрій розбирається, після чого болти-контакти змінюються на нові або ж обробляються на особливому притирочному ремені. При великій сходинці на болті, його можна повернути на 180 градусів і використовувати по другому разу. Не рекомендується проводити ремонт стартерів з сильно зношеним різьбленням – такі елементи підлягають негайній заміні. П’ятак реле, що замикає контакти при проходженні струму, також потребує очищення, провести яке можна «м’яким» напилком або ж звичайним надфілем.
Перевірка бендиксу – виконати дану процедуру досить просто. Для цього, слід затиснути зірочку бендиксу в лещата, використавши для цього м’яку прокладку і провернути в обидві сторони. При справному кільці, обертання можливо лише в одну сторону. Якщо ж обертання відбувається в обидві сторони – прийшла пора подумати про заміну даного елемента.
Знос щіток стартера – перевірка даного компонента проходить наступним чином. Відкручуються кріпильні болти і знімається кришка стартера. Від’єднується гвинт, фіксуючі контактні дроти, після чого віджимається пружина і витягується щітка. Нормальна висота становить 12 мм – при менших розмірах її необхідно поміняти.
Ротор – як у іномарок, так і у вітчизняних зразків, операція проводиться в такий спосіб: в першу чергу виконується очищення колектора, в місці його зіткнення зі щітками . Потім, гальмівне кільце встановлюється в кришку щіткового вузла. Якщо є тріщина, кільце склеюється або змінюється на нове.
Проблеми з втулками і підшипниками – найчастіше, ситуація виправляється за допомогою заміни зіпсованих елементів на нові.
Після закінчення всіх операцій проводиться збірка стартера. Попередньо, він очищається від пилу, а всі його пластмасові складові покриваються спеціальним мастилом. Сама збірка проводиться в зворотному розбиранні послідовності.

Ось і все, ремонт стартера своїми руками закінчено. Сподіваємося, що викладена в даній статті інформація, допоможе вам, без особливих проблем виконати дану процедуру і забезпечить тривалу експлуатацію вашого автомобіля.