Всі аварії потраплять в єдину базу

Все аварии попадут в единую базу

У Мінфін запропонували створити єдину базу страхових випадків за моторним транспортним засобам, застрахованим за каско та ОСАЦВ. Необхідність створення такої бази у відомстві пояснюють боротьбою з шахрайством в цих видах страхування.

У страхуванні повинна бути створена єдина автоматизована інформаційна база, в яку страховики повинні будуть в обов’язковому порядку передавати всі дані про договори страхування каско та ОСАЦВ. Адмініструвати й експлуатувати таку базу має Російський союз автостраховиків (РСА), пише «КоммерсантЪ». Доступ до даних з бази буде платним, за винятком запитів правоохоронних органів, судів і ЦБ.

Експерти кажуть, що якщо проводити аналогії з базою Бюро кредитних історій (БКІ), яке дійсно дозволило серйозно знизити шахрайство, то вартість запиту до бази буде складати близько 500 рублів, що при середній вартості поліса ОСАЦВ в 6000 рублів втрачає всякий сенс. Крім того, база буде знаходитися у введенні РСА, який знаходиться в залежності від страхового лобі і є ризик, що за допомогою даних з бази страховики будуть створювати заборонні тарифи для небажаних клієнтів.

Два роки тому РСА створив Бюро страхових історій (БСІ), також з метою боротьби із шахрайством. Але ніякої значущої ролі у цій справі БСІ не має: страховики постійно скаржаться на автоюристов і шахраїв.