Toyota Camry отримає операційну систему Linux

Toyota Camry получит операционную систему Linux

Toyota Camry восьмого покоління дебютувала в США минулої зими на автосалоні в Детройті і надійде в продаж восени. Крім того, вона першою отримала мультимедійну систему на основі відкритої операційної системи Linux — Automotive Grade Linux (AGL). Цікаво, що AGL, як і настільна операційна система Linux, теж має відкритий код і внести зміни в неї зможе будь-хто. Чи Не позначиться це на безпеці?

Автомобільний варіант AGL створений під крилом Linux Foundation, яка з 2012 року займається розробкою ядра OC Linus для специфічних потреб. В автомобільній Automotive Grade Linux зацікавлений цілий ряд автовиробників, причому вагомість кожного голосу залежить від розміру внеску. Найбільше впливу мають японські фірми Mazda, Suzuki, Toyota, а також електронні компанії Denso, Renesas, Panasonic. У проекті бере участь понад сто компаній, серед яких чимало автомобільних брендів: Honda, Mitsubishi, Mercedes-Benz, Nissan, Ford, Jaguar Land Rover, Subaru. І фірм, які займаються комплектуючими — Continental, Fujitsu Ten, Pioneer, Qualcomm, Harman, Hitachi, LG, Samsung, Nvidia, Toshiba.

Toyota Camry получит операционную систему Linux

Переваги AGL, за словами віце-президента компанії Toyota Кейджі Ямамото, який відповідає за електроніку, гнучкості системи. Незалежно від «заліза» і його постачальників, мультимедійні комплекси на основі AGL дозволять швидше впроваджувати систему на серійні машини. Після Camry аналогічні мультимедиасистемы з’являться на багатьох інших моделях Toyota, а потім і Lexus. Як очікується, дотримання відкритим стандартам дасть автовиробникам додаткову гнучкість в роботі з постачальниками, і заощадити на програмному забезпеченні.

До речі, системи з відкритим програмним кодом не в новинку серед автовиробників. Unix-подібні операційні системи, а саме QNX, «зашиті» в бортову електроніку багатьох моделей Audi, BMW, Ford, Fiat і Chrysler. Втім, для її використання все одно потрібна ліцензія, а от використання софта з відкритими вихідними кодами і спільна розробка в новинку для автомобільної галузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Mazda і Toyota створили альянс!

Сьогодні деякі автовиробники «заморочуються» над розробкою власних операційних систем. Можна назвати фірми Tesla і Cadillac з її CUE. Компанії Ford, Fiat і Chrysler користуються системою Windows Embedded Automotive від Microsoft. На майбутніх моделях Audi з’явиться система Android компанії Google. А от активність компанії Apple на даному ринку поки не була помічена.

Источник: AUTOGVEN.RU